OSJH:n hallitus tiedottaa 18.3.

Ennakkoilmoittautumismaksujen palauttaminen eläinten sairaus- ja kuolemantapauksissa
OSJH:n hallitus on 3.3.2016 kokouksessaan päättänyt  seuraavaa:
Ennakkoilmoitettujen eläinten näyttelymaksuja ei palauteta muuta kuin siinä tapauksessa, että omistajalla on esittää lääkärintodistus eläimen sairastumisesta tai kuolemasta. Tämä sääntö selkeyttää aiempaa käytäntöä, joka on ollut melko epämääräinen sekä eläinten omistajien että OSJH:n hallituksen näkökulmasta.

BIS-kilpailua ei enää järjestetä
OSJH:n hallitus on 3.3.2016 kokouksessaan päättänyt  seuraavaa:
Pet-luokkien BIS-kilpailusta luovutaan OSJH:n saaman palautteen ja jäsenistömme kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Pet-luokkien voittajaeläin saa palkinnoksi sekä ruusukkeen että pokaalin, eikä kenenkään tarvitse enää jäädä odottamaan myöhään iltapäivään BIS-kilpailun järjestämistä. Tällä ei ole vaikutusta OSJH:n vuoden voittaja -pisteisiin, koska BIS-sijoista ei ole tähänkään mennessä saanut pisteitä.

Paperisista näyttelyluetteloista luovutaan
OSJH säästää painokuluja ja luonnonvaroja luopumalla paperisista näyttelyluettelovihkoista. Näyttelyluettelot tullaan tästä lähtien julkaisemaan OSJH:n nettisivuilla. Jokainen voi sieltä itse tulostaa tai esim. älylaitteen näytöltä katsella luetteloa. Samalla luettelo muuttuu maksuttomaksi. Sihteerien/assareiden/tuomarien käytössä tulee edelleen olemaan paperinen luettelo, ja lisäksi näyttelypaikan seinällä on luettelon tuloste kaikkien nähtävillä.

Eläimistä on löytynyt loisia
Oulun seudulla on parin kuukauden sisällä tullut ilmi useampia tapauksia, joissa gerbiileiltä on löydetty sisäloisia. Viime näyttelyssä on tuomaroitavana käynyt gerbiileitä, joilta löytyi seuraavalla viikolla kihomatoja. Lisäksi näyttelyn aikana löytyi yksittäisiä väiveiden munia rotilta. Kehotamme jokaista omistajaa tarkastelemaan eläimiään välillä kriittisesti ja hakeutumaan eläinlääkäriin, mikäli epäilee sisä- tai ulkoloistartuntaa.

Sisäloiset voivat olla eläimillä täysin oireettomia, eikä niitä näe välttämättä edes ulosteissa. Myös erittäin hyväkuntoisilla, sopivassa massassa olevilla, kiiltäväturkkisilla eläimillä voi olla matoja. Eläinlääkärien mukaan loisia voi esiintyä eläimillä vuosia ilman, että ne oireilevat, eikä tartunta ole välttämättä vaarallinen terveille, hyväkuntoisille eläimille. Eläimen vastustuskyvyn laskiessa toisen sairauden tai vanhuuden vuoksi voi loisten määrä kasvaa liian suureksi. Suosittelemme kuitenkin tekemään loishäädön eläimille, mikäli eläviä loisia löytyy ulosteesta tai eläinlääkäri eläimen kunnon vuoksi niin määrää.

Lisätietoa jyrsijöiden madotuksesta löytyy esim. lajiyhdistysten, kuten SGY:n ja SNL:n nettisivuilta:
http://www.gerbiiliyhdistys.fi/tietoa/gerbiilit/gerbiilien-kasvatus/kasvattajakurssi/osa-4-sairaudet/gerbiilien-sisaloisten-haadosta/
http://www.hiiret.fi/fin/terveys/?pg=1