Valikko Sulje

Eläinten kuljettaminen talviaikaan

Kirjoittanut Viivi Välimäki, julkaistu Leukapussissa 2/2019.

Olen kirjoittanut aiheesta useammankin kerran, mutta se on taas talven tullen tärkeä ja ajankohtainen aihe erityisesti uusille harrastajille. Vaikka eläimiä ei näyttelyttäisikään talviaikaan, voi eläintä joutua käyttämään esimerkiksi eläinlääkärissä talvella, jolloin lämpimästi kuljettaminen on erityisen tärkeää. Pidetään siis nämä asiat mielessä ja muistetaan kuljettaa pienet lemmikit lämpimästi ja turvallisesti myös talviaikaan! 

Jyrsijät ovat herkkiä kylmälle ja niiden kuljettamiseen liittyvät riskit tulee tiedostaa pahimpien pakkasten aikaan. Talvella eläimet tulee kuljettaa mahdollisimman lämpimästi, jotta vältytään turhilta sairastumisilta.

Isojen kuljetusboksien ympärille kääritään vilttejä tai pyyhkeitä. Pienet boksit kannattaa puolestaan pakata tiiviisti esimerkiksi viltillä vuorattuun kestokassiin. Vaikka boksit pakataankin lämpimästi, on myös huolehdittava, että niissä kiertää ilma. Boksit viedään suoraan lämpimään autoon, jotta eläimet altistuvat kylmälle ilmalle mahdollisimman vähän aikaa.

Gerbiilien, hamsterien ja hiirien bokseihin laitetaan reilu kerros purua, jonka jälkeen boksi täytetään vessapaperilla. Vessapaperi auttaa pitämään boksin lämpimänä, jonka lisäksi se on hyvä virike matkan ajaksi ja pitää turkin puhtaana. Kaneilla, marsuilla, deguilla ja chinchilloilla tulee olla tarjolla heinää, joka auttaa niitä pysymään lämpiminä.

Juomapullo tai ruokakuppi eivät ole tarpeellisia millään lajilla kuljetusmatkan aikana. Juomapullo voi vuotaa liikkuessa tai eläin voi järsiä sen rikki, jolloin eläin kastuu. Juomapullon voi ottaa mukaan ja täyttää perillä tai eläimelle voi laittaa vedessä liotettua kurkkua tai muuta nestepitoista tuoreruokaa tarjolle matkan tai näyttelypäivän ajaksi. Ruokakuppi ja muut painavat virikkeet ovat puolestaan turvallisuusriski, sillä eläin voi jäädä painavien esineiden alle jumiin.

Muistetaan siis kuljettaa eläimet lämpimästi ja varmistaa myös kotioloissa, että eläimet asuvat vedottomassa paikassa eikä huonelämpötila laske liikaa.