Teksti ja kuva: Viivi Välimäki. Julkaistu Leukapussissa 1/2022.
Jokainen kanin tai jyrsijän omistaja joutuu lopulta tilanteeseen, jossa on sanottava hyvästit rakkaalle lemmikille. Moni varmasti haaveilee siitä, että oma lemmikki elää pitkän ja terveen elämän ja löytyy lopulta omasta pesästään ikiuneen nukahtaneena. Elämä ei kuitenkaan aina mene niin, vaan usein omistajan on tehtävä itse viimeinen päätös. Vaikka pienikin eläin on hyvin rakas ja irti päästäminen voi olla vaikeaa, on tilannetta osattava katsoa aina eläimen edun kannalta. Päätöstä voi helpottaa, jos eläinlääkäri kertoo, ettei sairaan tai loukkaantuneen eläimen hyväksi voida tehdä enää mitään, mutta vanhan ja vähitellen hiipuvan eläimen kanssa voi olla vaikeampi arvioida, milloin on parasta, että eläin siirtyy ajasta ikuisuuteen, paremmille porkkanamaille, sateenkaarisillan tuolle puolen.
Saaliseläin ei näytä kipua
Kanit ja jyrsijät ovat saaliseläimiä ja ne pyrkivät peittämään kivun viimeiseen asti. Kivun peittäminen on tärkeää luonnonvaraisille eläimille selviytymisen kannalta, mutta vaikka lemmikeillämme ei ole samanlaisia uhkia kuin niiden luonnossa elävillä lajitovereilla, on tämä vaisto yhä olemassa myös niillä. Usein siinä vaiheessa, kun eläin alkaa näyttää kivuliaalta se on jo oikeasti hyvin kipeä ja sen kunto saattaa romahtaa nopeasti.
Toisinaan vastaan tulee tapauksia, joissa eläimellä on esimerkiksi kasvain, jota se on alkanut raapimaan, mutta omistaja ei halua lopettaa sitä, koska eläin on edelleen virkeä ja se liikkuu normaalisti. Tällöin pitäisi aina muistaa, että saaliseläin pyrkii peittämään kipunsa ja että raapiminen on jo merkki siitä, että kasvain haittaa eläintä.
Ikääntyvä lemmikki
Ikä alkaa näkyä eläimissä hyvin yksilöllisesti. Joku saattaa pysyä erinomaisessa kunnossa hyvinkin vanhaksi asti, kun taas toisen vauhti alkaa hidastua jo nuorempana. Tavallisesti korkea ikä alkaa kuitenkin näkyä siinä, että eläin nukkuu enemmän, sen liikkeet hidastuvat ja lihakset alkavat tippua. Jos eläin heikkenee pikkuhiljaa, voi olla vaikea arvioida, milloin vanhuuden tuomat vaivat alkavat olla sille liikaa. Osa saattaa ajatella, että on parasta, että vanha eläin saa nukkua pois omassa pesässään, mutta sen hetken odottaminen voi myös aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kärsimystä.
On mahdotonta sanoa tarkkaa ohjetta siihen, missä vaiheessa vanha eläin pitäisi lopettaa, mutta jos esimerkiksi liikkuminen tai syöminen näyttää vaikealta tai eläin ei jaksa kiinnostua oikein mistään kannattaa miettiä, onko sen elämä enää elämisen arvoista. Vanhalla eläimellä vastustuskyky on myös heikompi kuin nuorella ja eläimen sairastuessa kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa siitä, kuinka suuri todennäköisyys parantumiselle on ja missä vaiheessa eläimen hoitaminen on todennäköisesti enää vain sen kipujen pitkittämistä.
Jokainen eläin ansaitsee asiantuntevaa hoitoa
Koska eläimet eivät osaa kommunikoida meidän kielellämme, eivät ne voi kertoa sanoin, kun niihin sattuu. Siksi meidän on opeteltava tunnistamaan, mitkä asiat ovat merkkejä siitä, ettei eläimellä ole kaikki hyvin. Erilaiset vaivat oireilevat eri tavoin, mutta eläimen kivusta kertoo esimerkiksi se, ettei eläin halua liikkua vaan se kyhjöttää suurimman osan ajasta paikoillaan, sen turkki on pörheä tai ettei se syö tai juo normaalisti. Myös aggressiivinen käytös voi olla merkki kivusta. Jos eläin vaikutta kipeältä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.
Avun hakemiseen netin keskustelupalstoilla kannattaa suhtautua varauksella, sillä kuka tahansa voi jakaa siellä mitä tahansa tietoa. Usein eläintä näkemättä on mahdotonta sanoa varmaksi mikä sitä vaivaa ja mikä vaivaan tehoaa. Pahimmillaan keskustelupalstoilla sairauksien diagnosoiminen ja ohjeiden antaminen aiheuttavat vain lisää kärsimystä eläimelle.
Valitettavan usein myös kuulee, ettei pientä jyrsijää viedä eläinlääkäriin siksi, että se on niin kallista eläimen hintaan ja elinikään suhteutettuna. Mikään eläin ei saa kuitenkaan kärsiä sen vuoksi, että pienenkin eläimen vieminen eläinlääkäriin maksaa. Tämä tulisi ottaa huomioon jo lemmikkiä hankkiessa, oli kyseessä sitten iso tai pieni eläin.
Myös luopuminen on rakkautta
Lopetuspäätös on vaikea, mutta sitä tehdessä kannattaa kuunnella eläinlääkärin mielipidettä sekä miettiä tarkasti, kannattaako eläintä vielä yrittää hoitaa tai sen terveydentilaa seurata, vai onko irti päästäminen eläimen kannalta reilumpi vaihtoehto. Itse ajattelen, että epävarmassa tilanteessa eläin on parempi lopettaa ennemmin vähän liian aikaisin kuin vähän liian myöhään. Lopetuspäätöksen jälkeen voi kuitenkin olla varma siitä, ettei eläin joudu enää kärsimään. Eläimen tilanteesta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa ja luottaa myös ammattilaisen näkemykseen siitä, mikä on eläimelle parhaaksi. Luopuminen on vaikeaa, mutta joissain tilanteissa se on suurin rakkaudenosoitus, jonka voimme lemmikeillemme antaa.