Valikko Sulje

Kesäaika lemmikkien kanssa

Teksti ja kuva: Viivi Välimäki
Julkaistu Leukapussissa 1/21.

Kesä, helteet, voikukat ja kärpäset! Kesäaikaan liittyy paljon mukavia asioita, mutta myös useita riskitekijöitä ja muita seikkoja joihin lemmikin omistajan on hyvä kiinnittää huomiota. 

Lemmikkien pitäminen ulkona

Kanit ja marsut voi halutessaan viedä ulos kesäaikaan. Niille voi rakentaa ulkoilua varten aitauksen, jonka suunnittelussa on otettava huomioon se, ettei eläin pääse kaivautumaan aidan ali tai hyppäämään sen yli. Kania voi ulkoiluttaa myös valjaiden kanssa, mutta kanin tulee olla tottunut käyttämään valjaita ennen kuin se viedään ulos. Totuttaminen kannattaa aloittaa rauhassa sisätiloissa. Jos lemmikit haluaa viedä kesällä ulos, on säätä seurattava tarkkaan. Kuuma sää altistaa lämpöhalvaukselle ja lemmikillä tulisi olla aina pääsy varjoon. Toisaalta myös kesäaikaan voi vilustua, jos lämpötila sattuukin laskemaan liikaa. 

Pieniä jyrsijöitä ei kannata viedä ulos ollenkaan muuten kuin kuljetusboksissa jos niitä on tarve kuljettaa jonnekin. Ulos viemisessä on paljon riskitekijöitä, eikä hyötyjä varsinaisesti ole. Ulkoilu voi olla pienelle saaliseläimelle stressaavaa eikä karannutta lemmikkiä saa enää välttämättä kiinni. 

Kasvien kerääminen

Vaikka omia lemmikkejä ei veisi ulkoilemaan, voi niitä kuitenkin ilahduttaa itse kerätyillä kasveilla. Tutustu ennen kasvien keräämistä oman lajisi ruokavalioon ja varmista, millaisia kasveja ja kuinka paljon lemmikillesi kannattaa antaa. Osa kasveista on myrkyllisiä, joten kerää vain niitä kasveja, jotka tunnistat lemmikillesi turvalliseksi. Esimerkiksi voikukka, nokkonen ja koivu ovat myrkyttömiä ja marjoista esimerkiksi mansikka, mustikka ja vadelma ovat turvallisia. Kasveja voi myös kuivattaa itse ja säilöä myöhempää käyttöä varten. Kasvit kuivuvat nopeasti ilman kuivuria, ne voi levittää esimerkiksi sanomalehtien päälle kuivumaan huoneenlämpöön. Kasveja ei kannata kerätä aivan autoteiden varsilta tai muista vastaavista paikoista, jotta ne olisivat mahdollisimman puhtaita.

Virikkeiden kerääminen ja askarteleminen

Kesä on hyvää aikaa kerätä ja askarrella itse virikkeitä. Ulkoa löytyy esimerkiksi oksia ja käpyjä, jotka ovat hyvää nakerrettavaa jyrsijöille. Oksista saa myös hyviä virikkeitä niille lajeille, joille kiipeileminen on luontaista. Kaikki luonnosta kerätyt virikkeet kannattaa pestä huolellisesti ja käyttää uunissa loisten varalta. Virikkeet laitetaan uuniin 200 asteeseen noin 10-15 minuutin ajaksi. Suuret oksat eivät mahdu uuniin, mutta ne kannattaa kuitenkin pestä huolellisesti kuumalla vedellä. Halutessaan ne voi käyttää myös saunassa, jolloin niitä kannattaa pitää saunassa koko saunomiskerran ajan. Saunan lämpötilaa ei saa yhtä korkeaksi kuin uunin, eikä se ole sen vuoksi yhtä tehokas tapa.

Kesäaikaan ulkona on myös hyvin tilaa tehdä itse virikkeitä. Lemmikeille voi tehdä esimerkiksi puusta pesämökkejä, tunneleita ja tasoja ja kookoksista voi kaivertaa itse kookosmökkejä. Kaneille voi myös rakentaa itse esteitä esimerkiksi puusta tai pahvista. Virikkeiden suunnittelussa on rajana vain oma mielikuvitus ja lemmikin turvallisuus, joten ei kun ideoimaan!

Lemmikki hoitoon reissun ajaksi

Pidemmät lomareissut ajoittuvat usein kesäaikaan. Eläinsuojelulain mukaan eläimen kunto tulee tarkistaa päivittäin, eli esimerkiksi pieniä jyrsijöitä ei voi jättää yksin viikonlopun ajaksi niin, ettei kukaan käy tarkistamassa niiden kuntoa.

Osa saattaa myös miettiä lemmikkien ottamista mukaan esimerkiksi mökille. Tilanteissa kannattaa käyttää omaa harkintaa ja miettiä, onko mökillä mahdollista järjestää turvallinen ja tilava asumus lemmikeille ja onko matka liian stressaava tai riskialtis esimerkiksi kuuman sään vuoksi. Joissain tilanteissa lemmikkien ottaminen mukaan voi olla hyvä ratkaisu mutta joskus voi olla, että hoitajan pyytäminen apuun on lemmikeille mukavampaa.

Oulun seudulla on useita kanien ja jyrsijöiden lomahoitoa tarjoavia henkilöitä, joita tavoittaa esimerkiksi Facebook-ryhmän Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry (OSJH) kautta. Osa hoitajista tarjoaa lomahoitoa vain kotonaan ja osa voi käydä hoitamassa lemmikit myös niiden kotona mikä on helpointa silloin, kun eläimiä on paljon. Lyhyille reissuille eläimiä voi pyytää hoitamaan myös sukulaisen tai kaverin voi laittaa ruokaa, vaihtaa vedet ja tarkistaa eläimen yleiskunnon, mutta erityisesti pidempien reissujen aikana olisi hyvä, että eläimen kuntoa seuraisi joku, joka osaa tehdä perusteellisemmankin terveystarkastuksen ja tarkistaa esimerkiksi eläimen hampaat.

Lemmikin kuljettaminen kesällä

Talvella kanien ja jyrsijöiden kuljettamisen riskitekijöistä puhutaan paljon, mutta kuljettamiseen tulee kiinnittää huomiota myös kesäaikaan. Kanien ja jyrsijöiden kuljettamista kannattaa välttää pahimmilla helteillä, jos siihen vain on mahdollisuus, erityisesti jos käytössä ei ole ilmastoitua autoa, jossa auton lämpötilaan pystyy parhaiten vaikuttamaan. Kesällä tulee varmistaa, ettei autossa ole liian kuuma, mutta toisaalta myös, ettei siellä ole vetoista esimerkiksi avonaisten ikkunoiden vuoksi. Kuumalla säällä kuljetusboksien viereen voi laittaa kylmäkalleja viilentämään. Lämpötila nousee pysähdyksen aikana nopeasti, jonka vuoksi lemmikkejä ei tule jättää lämpimällä ilmalla suljettuun autoon lyhyenkään tauon ajaksi.