Opas lemmikin hankintaan
Mikä laji sopisi minulle?
Eri lajit ovat hyvin erilaisia lemmikkejä ja niillä on erilaiset vaatimukset hoidon suhteen. Siksi sopivaa lemmikkiä etsiessä kannattaa tutustua ensin huolellisesti eri lajeihin. Huomiota on syytä kiinnittää esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:
– elinikä
– eläimen koko ja vaatimukset asumuksen suhteen
– laumaeläin vai erakko
– käsiteltävyys
– ravinto ja kuvikkeet
Kani- ja jyrsijänäyttelyt ovat hyvä tilaisuus tulla tutustumaan eri lajeihin ja muihin harrastajiin. OSJH:n näyttelyssä näkee kerralla useita lajeja ja paikalla olevat harrastajat ja kasvattajat kertovat mielellään lemmikeistään ja niiden hoidosta.

Mistä löydän tietoa eri lajeista?
Tiedonhankinta kannattaa aloittaa aina kyseisen lajin lajiyhdistyksen sivuilta.
Kanit: Suomen Lemmikkikanit ry, Suomen Kaniyhdistys ry, Kaniininkasvattajat ry
Marsut: Suomen Marsuyhdistys ry, Suomen Marsuharrastajat ry
Hamsterit: Suomen Hamsteriyhdistys ry
Gerbiilit ja degut: Suomen Gerbiiliyhdistys ry
Hiiret: Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry
Rotat: Suomen Kesyrottayhdistys ry, Lemmikki- ja Showkesyrotat ry
Chinchillat: Suomen Chinchillayhdistys ry, Suomen Lemmikkichinchillat ry
Lemmikin hankkiminen lapselle
Vaikka eläintä oltaisiin hankkimassa lapselle lemmikiksi, on se kuitenkin aina aikuisen vastuulla. Aikuisen tehtävänä on tutustua lajin vaatimuksiin ja varmistaa, että eläin tulee hoidetuksi oikein ja että se tulee varmasti hoidettua myös silloin, jos lapsen kiinnostus lopahtaakin. Aikuisen vastuulla on myös aina seurata eläimen kuntoa ja viedä se tarvittaessa eläinlääkäriin.
Mistä eläin kannattaa ostaa?
OSJH suosittelee lemmikin hankkimista suoraan kasvattajalta. Hyvä kasvattaja laittaa eläinten terveyden ja luonteen kasvatuksessa etusijalle, eikä ”tehtaile” eläimiä rahankiilto silmissä. Hän neuvoo sinua asiantuntevasti eläimen oikeanlaisessa hoidossa, eikä myy esim. sairaita eläimiä eteenpäin. Lajiyhdistykset ylläpitävät listaa kaikissa Suomessa olevista virallisista kasvattajista. OSJH:n kasvattajalistalle on listattu Pohjois-Suomessa olevia kasvattajia.
Miten otan yhteyttä kasvattajaan?
Kun otat yhteyttä kasvattajaan, huomioi, että hänelle tämä on harrastus eikä työ. Kasvattajan koti ei ole eläinkauppa, johon voisi mennä milloin tahansa. Poikasiakaan ei ole aina myynnissä, vaan omaansa voi joutua odottelemaan. Jos olet kiinnostunut eläimen hankkimisesta, kerro kasvattajalle itsestäsi, eläinharrastustaustastasi ja siitä, millaista kotia olet eläimelle tarjoamassa. Hyvä kasvattaja haluaa myydä eläimiä vain hyviin koteihin.