Opas lemmikin hankintaan
Mikä laji sopisi minulle?
Kanit ja eri jyrsijälajit ovat hyvin erilaisia lemmikkejä ja niillä on erilaiset vaatimukset hoidon suhteen. Siksi sopivaa lemmikkiä etsiessä kannattaa tutustua ensin huolellisesti eri lajeihin. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:
- lajin keskimääräinen elinikä: Etsitkö lemmikkiä, joka on seuranasi seuraavan vuosikymmenen, vai sopiiko lyhytikäisempi lemmikki paremmin elämäntilanteeseesi? Pitkäikäisen eläimen kanssa voi solmia pitkän ystävyyssuhteen, mutta sitä hankkiessa on mietittävä tarkkaan, pystyykö eläimeen sitoutumaan koko sen elämän ajaksi.
- eläimen koko ja vaatimukset asumuksen suhteen: Lähtökohtaisesti mitä suurempi eläin, sitä enemmän tilaa se myös tarvitsee. Pienimmille jyrsijälajeille sopii parhaiten asumukseksi lajista riippuen joko terraario tai häkki, marsuille sopivin asumus on tilava aitaus ja kanien taas tulisi saada elää vapaana turvallisessa tilassa. Lajia valitessa tulee miettiä tarkkaan, mille lajille pystyt tarjoamaan riittävästi tilaa hyvään ja lajityypilliseen elämään.
- laumaeläin vai erakko: Useimmat lajit ovat laumaeläimiä, eli niitä tulee lajista riippuen olla aina kaksi tai useampi. Vain kesyhiiriurokset ja osa hamsterilajeista ovat erakkoja, eli ne asuvat aina yksin. Mitä enemmän eläimiä samassa laumassa on, sitä enemmän ne tarvitsevat tilaa ja sitä useampi eläin sinulla on, joiden hoito- ja eläinlääkärikuluihin tulee sitoutua. Toisaalta laumaeläinten yhteiselämän seuraaminen on myös antoisaa. Tutustu tarkkaan siihen, minkä kokoisessa laumassa eläimen tulisi asua ja mieti, onko sinulla resursseja sitoutua sopivan kokoiseen laumaan. Eläinten laumaelämästä voi lukea lisää tästä artikkelista.
- päivä- vai yöaktiivinen: Hamsterit ovat yöeläimiä, eli ne heräävät usein siihen aikaan, kun niiden omistajat ovat menossa nukkumaan. Muut lajit ovat tavallisesti hereillä sekä päivä- että yöaikaan.
- käsiteltävyys: Etsitkö eläintä, joka on tavallisesti rauhallinen käsitellä, vai sopivatko vilkkaammat lemmikit sinulle? Kaikkia lajeja voi ja pitääkin hoitotoimenpiteiden yhteydessä käsitellä, mutta on muistettava, että useimmat kanit ja jyrsijät eivät ole varsinaisia sylilemmikkejä ja ne harvoin viihtyvät pitkiä aikoja ihmisen syliteltävänä. Laji- ja yksilökohtaisia eroja toki on, ja eläimen luonteeseen ja käsiteltävyyteen vaikuttaa myös se, mistä eläimen ottaa.
- ravinto ja kuvikkeet: Onko sinulla tai perheenjäsenelläsi allergioita, jotka rajoittavat lajivalintaa? Heinä on tärkeä osa kanien, marsujen, chinchillojen ja degujen ruokavaliota, joten ne eivät välttämättä sovi heinäallergisen ihmisen kotiin. Myös kuivikkeet voivat allergisoida. Esimerkiksi gerbiileille sopivin kuivike on kutterinpuru, joka usein pölisee gerbiilien kavaessa syviä tunneleita.
Kani- ja jyrsijänäyttelyt ovat hyvä tilaisuus tulla tutustumaan eri lajeihin ja muihin harrastajiin. OSJH:n näyttelyssä näkee kerralla useita lajeja ja paikalla olevat harrastajat ja kasvattajat kertovat mielellään lemmikeistään ja niiden hoidosta.
Mistä löydän tietoa eri lajeista?
Tiedonhankinta kannattaa aloittaa aina kyseisen lajin lajiyhdistyksen sivuilta, jonne suomalaiset pitkän linjan harrastajat ja kasvattajat ovat keränneet tietoa niiden hoidosta. Tietoa hankkiessa kannattaa muistaa lähdekriittisyys. Netissä ja erityisesti sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon tietoa, joka voi joissain paikoissa olla puutteellista tai virheellistä. On myös hyvä muistaa, että useissa muissa maissa eläintenpito on erilaista kuin Suomessa, eivätkä ulkomaalaisten lähteiden suositukset välttämättä ole Suomen eläinsuojelulain mukaisia.
Lajiyhdistykset Suomessa:
Kanit: Suomen Lemmikkikanit ry, Suomen Kaniyhdistys ry, Kaniininkasvattajat ry
Marsut: Suomen Marsuyhdistys ry, Suomen Marsuharrastajat ry
Hamsterit: Suomen Hamsteriyhdistys ry, Hamsterit ry
Gerbiilit ja degut: Suomen Gerbiiliyhdistys ry
Hiiret: Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry
Rotat: Suomen Kesyrottayhdistys ry, Lemmikki- ja Showkesyrotat ry
Chinchillat: Suomen Chinchillayhdistys ry, Suomen Lemmikkichinchillat ry
Lemmikin hankkiminen lapselle
Eläin ei koskaan ole lapsen vastuulla. Vaikka eläintä oltaisiin hankkimassa lapselle, on vastuu kuitenkin aina aikuisella. Vaikka useat jyrsijälajit ovatkin pieniä ja lyhytikäisiä, ovat ne tuntevia eläimiä siinä missä kaikki muutkin – eivät lasten leluja. On myös muistettava, että eläimen hankintakustannus on pieni osa siihen kuluvasta rahasta. Eläin tarvitsee mahdollisesti lajitovereita, riittävän tilavan asumuksen, sille sopivia virikkeitä, kuljetusboksin, laadukasta ruokaa ja kuivikkeita. Jos eläin sairastuu tai loukkaantuu, se on vietävä eläinlääkäriin. Eläinlääkärikustannukset voivat olla tuntuvia pientenkin eläinten kanssa.
Aikuisen tulee tutustua eri lajeihin ja miettiä, mikä lemmikki sopisi parhaiten hänelle ja lapselle. Aikuisen tehtävänä on perehtyä lajin vaatimuksiin, hankkia sopivat tarvikkeet ja ruuat, auttaa ja opastaa lasta eläimen käsittelyssä ja varmistaa, että eläin tulee hoidetuksi oikein. Aikuisen tulee seurata eläimen kuntoa ja viedä sairastunut tai loukkaantunut eläin eläinlääkäriin. Aikuisen vastuulla on myös varmistaa, että eläin tulee hoidettua myös silloin, jos lapsen kiinnostus lopahtaa.
Mistä eläin kannattaa ostaa?
OSJH suosittelee lemmikin hankkimista suoraan kasvattajalta. Hyvä kasvattaja laittaa eläinten terveyden ja luonteen kasvatuksessa etusijalle, eikä tehtaile eläimiä rahankiilto silmissä. Hän neuvoo sinua asiantuntevasti eläimen oikeanlaisessa hoidossa, eikä myy esim. sairaita eläimiä eteenpäin. Lajiyhdistykset ylläpitävät listaa kaikissa Suomessa olevista virallisista kasvattajista. OSJH:n kasvattajalistalle on listattu Pohjois-Suomessa olevia kasvattajia.
Kun otat yhteyttä kasvattajaan, huomioi, että hänelle tämä on harrastus eikä työ. Kasvattajan koti ei ole eläinkauppa, johon voisi mennä milloin tahansa. Poikasiakaan ei ole aina myynnissä, vaan omaansa voi joutua odottelemaan. Jos olet kiinnostunut eläimen hankkimisesta, kerro kasvattajalle itsestäsi, eläinharrastustaustastasi ja siitä, millaista kotia olet eläimelle tarjoamassa. Hyvä kasvattaja haluaa myydä eläimiä vain hyviin koteihin, eikä siis myy niitä välttämättä jokaiselle kyselijälle. Eläimen hankinnasta voi lukea lisää tästä artikkelista.