Asiaa kanien RHD-viruksesta

OSJH:n hallitus on saanut useita kysymyksiä koskien kanien RHD-virusta ja sen vaikutusta tuleviin tapahtumiin. Hallitus on käsitellyt asiaa ja ollut yhteydessä Suomen Kaniyhdistys ry:n hallitukseen sekä Oulun seudun valvontaeläinlääkäriin.

RHD-virustartunta on todettu tänä vuonna Pohjanmaalla, mutta toistaiseksi muita tapauksia ei ole tullut esille vuoden 2017 jälkeen. Koska muita tapauksia ei ole ilmennyt, eivät SKY ry tai valvontaeläinlääkäri katsoneet aiheelliseksi perua kanien luokkia Oulussa. Tulevat OSJH:n tapahtumat ovat avoimia sekä rokotetuille että rokottamattomille kaneille. Tilannetta kuitenkin seurataan ja tarpeen vaatiessa asiasta tiedotetaan uudelleen.

OSJH:n hallitus toivoo näyttelykävijöiden olevan tarkkoja liikkuessaan kanien kanssa ja huolehtivan asianmukaisista karanteeniajoista. Sairasta eläintä ei tule koskaan ottaa mukaan näyttelyyn tai muihin tapahtumiin. Epäselvät kuolintapaukset olisi hyvä tutkituttaa, jotta taudin mahdollisesta leviämisestä saataisiin mahdollisimman paljon tietoa.

Terveisin OSJH:n hallitus

Lue lisää RHD-viruksesta Ruokaviraston (ent. Evira) tiedotteista:
Rabbit hemorrhagic disease RHD
RHD-tauti todettu lemmikkikaniinissa Pohjanmaalla