Mitä ovat kani- ja jyrsijänäyttelyt?

OSJH järjestää kani- ja jyrsijänäyttelyn neljä kertaa vuodessa. Näyttelyssä on aina pet-luokat kaneille ja kaikille lemmikkijyrsijöille. Lisäksi joissakin näyttelyissämme järjestetään (yleensä yhdelle tai kahdelle lajille) ulkomuoto- eli virallisia luokkia. Seuraavan näyttelyn tiedot löydät tästä linkistä.

Ensimmäistä kertaa tulossa näyttelyyn?

Vaikka et olisi ennen käynyt jyrsijänäyttelyissä, tervetuloa vaan rohkeasti mukaan! Jos jokin asia on epäselvää, voit aina kysyä muilta näyttelyvierailta ja varsinkin OSJH:n tummanpunaisiin ”virkaliiveihin” pukeutuneilta yhdistyksen aktiivijäseniltä neuvoa. Näyttelyissämme käy kaiken ikäisiä kanien ja jyrsijöiden ihailijoita. Paikalla on paljon lapsia ja nuoria – jyrsijänäyttelyt ovat mukava koko perheen tapahtuma!

aaDSC_2366

Mitä eläimen pitää tehdä/osata näyttelyssä?

Tämä kääpiöhamsteri ottaa rennosti tuomarin käsittelyssä.
Tämä kääpiöhamsteri ottaa rennosti tuomarin käsittelyssä.

Eläin oleskelee näyttelyn ajan omassa kuljetusboksissaan, johon omistaja on laittanut sille syötävää, juotavaa (tai nestepitoista syömistä) sekä kuiviketta. Arvostelun ajan – arvostelu kestää yhden eläimen osalta muutamia minuutteja – eläin oleskelee tuomarin pöydällä, tuomarin käsiteltävänä ja tutkailtavana. Eläintä ei siis juoksuteta kuten koiranäyttelyissä, eikä sen tarvitse osata mitään temppuja tms. Sen täytyy vaan olla tottunut käsittelyyn.

Miten näyttelyyn valmistaudutaan?

Kunkin eläinlajin näyttelyyn valmistautumisesta löydät ohjeet täältä.

Pet-luokka

Tuomari arvostelee sitä, miten hyvin eläintä on hoidettu. Hän tarkkaillee eläimen kuntoa (esim.yleiskunto, turkki, kynnet jne.) sekä sitä, miten mukava eläintä on käsitellä. Pet-luokkaan voi osallistua, vaikka eläimellä ei olisi papereita ja vaikka eläin olisi risteytys (”sekarotuinen”).

21.8.2010 OSJH:n näyttely

Ulkomuotoluokat eli viralliset luokat

Ulkomuotoluokassa arvostellaan nimensä mukaisesti eläimen ulkonäköä. Eläintä verrataan lajin standardiin / rotumääritelmään kunkin lajin lajiyhdistyksen määräämien sääntöjen mukaisesti. Joidenkin lajien tulee olla rekisteröityjä päästääkseen mukaan näihin luokkiin. Lisää tietoa oman eläinlajisi ulkomuotoluokista saat lemmikkisi kasvattajalta sekä kunkin lajin lajiyhdistyksen nettisivuilta.

Kaniestehyppyä
Kaniestehyppyä

Pikkukilpailut

Pikkukilpailut pidetään puolen päivän jälkeen tuomareiden ruokatauolla (osin sen jälkeenkin). Pikkukilpailuihin ilmoittaudutaan näyttelyaamun aikana buffettiin, johon maksetaan käteisellä maksu 1 € / eläin. Pikkukilpailuja voivat olla esimerkiksi kanien estehyppy, gerbiilien silppurikisa, marsujen kurkunsyöntikilpailu, kääpiöhamstereiden putkijuoksu, syyrialaisten hamstereiden hamstrauskisa, rotta-agility sekä pehmoeläinluokka 1 – 9 vuotiaiden lasten lelulemmikeille.

Näyttelyn kulku

Kun saavut näyttelyyn eläimesi kanssa, mene ensin infopöydän ääreen ja ilmoita olevasi paikalla. Saat numerotarran, joka tulee kiinnittää eläimen kuljetusboksiin. Jos et ole ennakkoilmoittautunut, täytä jälki-ilmoittautumislappu, vie se ilmoittautumispöytään ja maksa jälki-ilmoittautumismaksu kortilla tai käteisellä.

Ilmoittautumisen jälkeen marsujen pitää (Suomen marsuyhdistyksen sääntöjen mukaisesti) käydä eläintentarkastuspöydässä, jossa tarkistetaan, ettei eläimellä ole esim. ulkoloisia tai sieni-infektiota, jotka voisivat levitä muihin näyttelyn eläimiin.

aaDSC_2396

Näyttelyn ajaksi boksit laitetaan pöydille, jotka on jaoteltu lajien mukaan. Sieltä eläimet menevät numerojärjestyksessä assistenttien (marsuilla omistajan) kantamana tuomarin arvosteltavaksi. Omistaja saa arvostelun kirjallisena, arvostelukaavakkeelle kirjoitettuna. Tuomari saattaa myös suullisesti kertoa arvostelun sisällöstä yleisölle. Jos arvostelusta jää jokin asia mietityttämään, voi tuomarin kanssa mennä juttelemaan asiasta – ei kuitenkaan arvostelun aikana, koska tuomari tarvitsee työskentelyrauhan.

Kun kaikki lajin eläimet on arvosteltu, tuomari pitää miettimistuokion ja sen jälkeen jakaa palkinnot. Arvostelu voi kestää pitkälle iltapäivään varsinkin, jos eläimiä on paljon. Palkintojen jakoa kannattaa kuitenkin jäädä odottamaan, vaikkei olisikaan omasta mielestä pärjännyt kovin hyvin – silti saattaa tulla palkinto esim. jostain yksityiskohdasta.

Eri lajien arvostelussa noudatetaan kunkin lajiyhdistyksen sääntöjä.

PET-luokissa jaettavat palkinnot

OSJH:n näyttelyissä jaetaan palkintoja ruusukkeina, pokaaleina sekä ruoka/tavarapalkintoina.

PET-sijoitukset: Lajin parhaat pet-eläimet, jaettavien PET-sijojen määrä riippuu osallistuneiden eläinten lukumäärästä. Tämän sijoituksen nimi vaihtelee eri eläimillä (esim. marsuilla PPM = Paras pet marsu)
LKV / BABY / JUN / AVO / VET: Luokkavoittajat eli ikäluokkien parhaat.
KUMA: Kunniamainintoja jaetaan hyvästä ominaisuudesta tai kokonaisuudesta.
TS: Tuomarin suosikki
Lisäksi tuomari voi jakaa lahjoitus- ja erikoispalkintoja (EP).

aDSC_1000