Valikko Sulje

Mitä ovat kani- ja jyrsijänäyttelyt?

OSJH järjestää kani- ja jyrsijänäyttelyitä tavallisesti neljä kertaa vuodessa. Näyttelyssä on aina pet- eli lemmikkiluokat kaneille ja kaikille lemmikkijyrsijöille. Lisäksi joissakin näyttelyissämme järjestetään (yleensä yhdelle tai kahdelle lajille) viralliset eli ulkomuotoluokat.

Vaikka et olisi ennen käynyt jyrsijänäyttelyissä, tervetuloa vaan rohkeasti mukaan! Jos jokin asia on epäselvää, voit aina kysyä muilta näyttelyvierailta ja varsinkin OSJH:n tummanpunaisiin ”virkaliiveihin” pukeutuneilta yhdistyksen aktiivijäseniltä neuvoa. Näyttelyissämme käy kaiken ikäisiä kanien ja jyrsijöiden ihailijoita ja näyttelymme ovat avoimia myös yleisölle. Paras aika tulla seuraamaan tapahtumaa ilman omaa lemmikkiä on tavallisesti klo 11–12 aikaan. Tervetuloa tutustumaan kaneihin, jyrsijöihin ja OSJH:n toimintaan!

Näyttelyyn ilmoittautuminen

Tulevien tapahtumien tiedot löytyvät etusivulta. Tarkista maksu- ja ilmoittautumisohjeet kyseisen näyttelyn kutsusta. Näyttelyyn ennakkoilmoittaudutaan netissä, ennakkoilmoittautumalla OSJH:n jäsenet voivat ilmoittaa eläimet jäsenhintaan ja useita eläimiä ilmoittavat saavat paljousalennusta ilmoittautumismaksuista. Pet-luokkiin on myös mahdollista jälki-ilmoittautua näyttelyaamuna paikan päällä hintaan 10 €/eläin. Jälki-ilmoittautumismahdollisuutta saatetaan kuitenkin rajata joidenkin lajien osalta jos ennakkoilmoittautumisia on tullut paljon.

Mitä eläimen pitää tehdä tai osata näyttelyssä?

Eläin viettää suurimman osan päivästä omassa kuljetusboksissaan, jossa se saa olla omassa rauhassa. Arvostelun ajan eläin oleskelee tuomarin pöydällä tuomarin käsiteltävänä ja tutkailtavana. Arvostelu kestää yhden eläimen osalta muutamia minuutteja. Eläintä ei siis juoksuteta kuten koiranäyttelyissä, eikä sen tarvitse osata mitään temppuja tms. Sen täytyy vain olla tottunut käsittelyyn. Eläimen ja kuljetusboksin valmistelemisesta näyttelyyn voi lukea tältä sivulta. Näyttelysäännöissä on määritetty, millaista eläintä ei saa tuoda näyttelyyn – eläin ei saa olla esimerkiksi sairas, aggressiivinen tai liian nuori. Näyttelysäännöt voi lukea kokonaisuudessaan tältä sivulta.

Gerbiili tuomarin arvosteltavana.

Näyttelyn kulku

Kun saavut näyttelyyn eläimesi kanssa, mene ensin ilmoittautumispöydän luokse ja ilmoita olevasi paikalla. Saat tarralapulla eläimen näyttelynumeron, joka kiinnitetään eläimen kuljetusboksiin. Jos et ole ilmoittautunut ennakkoon, täytä jälki-ilmoittautumislappu, vie se ilmoittautumispöytään ja maksa jälki-ilmoittautumismaksu kortilla tai käteisellä. Jälki-ilmoittautumislomakkeita ja kyniä saa ilmoittautumispöydästä.

Ilmoittautumisen jälkeen marsut käyvät eläintentarkistuksessa, jossa tarkistetaan, ettei eläimellä ole esimerkiksi ulkoloisia tai sieni-infektiota, jotka voisivat levitä muihin näyttelyn eläimiin. Mahdollisista muiden lajien eläintentarkistuksista tiedotetaan erikseen.

Näyttelyn ajaksi kuljetusboksit laitetaan näyttelysalin pöydille, jotka on jaoteltu lajeittain. Assistentit (marsuilla omistajat) vievät eläimet tuomarille tuomarin haluamassa järjestyksessä (tavallisesti numerojärjestyksessä). Omistaja saa arvostelun kirjallisena, arvostelukaavakkeelle kirjoitettuna. Tuomareille annetaan arvostelujen aikana tuomarointirauha, mutta palkintojenjaon jälkeen tuomarilta voi mennä kysymään, jos arvostelusta on jäänyt jokin asia mietityttämään.

Puolen päivän aikaan on tuomarien ruokatauko ja puolen päivän jälkeen järjestetään tavallisesti pikkukilpailuja, kuten lasten pehmoeläinluokka, gerbiilien silppurikilpailu, hamsterien hamstrauskilpailu ja marsujen kurkunsyöntikilpailu.

Arvostelut voivat kestää pitkälle iltapäivään varsinkin silloin, jos eläimiä on ilmoitettu paljon. Kun kaikki lajin eläimet on arvosteltu, tuomari pitää miettimistuokion ja jakaa sen jälkeen palkinnot.

Pet-luokissa jaettavat palkinnot

OSJH:n näyttelyissä jaetaan palkintoja ruusukkeina, pokaaleina sekä ruoka- ja tavarapalkintoina.

PET-sijoitukset: Lajien parhaat pet-eläimet. Jaettavien sijoitusten määrä riippuu osallistuneiden eläinten lukumäärästä. Tämän sijoituksen nimi voi vaihdella eri lajeilla, esim. marsuilla PPM (paras pet-marsu) ja hamstereilla PLH (paras lemmikkihamsteri).
LKV / BABY / JUN / AVO / VET: Luokkavoittajat, eli ikäluokkien parhaat. Palkinnon nimi vaihtelee lajeittain.
KUMA: Kunniamaininta. Kumia voidaan jakaa hyvästä ominaisuudesta tai kokonaisuudesta.
TS: Tuomarin suosikki.
EP: Erikoispalkinto. EP:t ovat tavallisesti ruoka- ja tuotepalkintoja, joita voidaan jakaa jostain hyvästä ominaisuudesta.